Đề thi HSG cấp cụm năm 2012 môn Tiếng anh - Hà Nội  (Bấm vào liên kết phía dưới để tải xuống)

Đề thi HSG cấp cụm năm 2012 môn Tiếng anh - Hà Nội là đề thi gồm có 2 part phần Phonetics, 4 part phần Lexico - Grammar, 3 part phần Reading, 2 part phần Writing. Đề thi có 8 trang mời các bạn tải đề thi về tham khảo nhé.

SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO HÀ NỘI KỲ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP CỤM
ĐỀ THI CHÍNH THỨC LỚP 10 THPT NĂM 2012

Môn thi: TIẾNG ANH
Thời gian thi: 150 phút( Không kể thời gian giao đề)
Ngày thi: 15/ 04/ 2012

Điểm bài thi Họ tên, chữ ký của giám khảo
Bằng số Bằng chữ

1. ………………………………………………

2. ………………………………………………


* Họ và tên thí sinh: ……………………………. Số báo danh: …………..
* Đề thi có 06 trang, thang điểm 20.
* Thí sinh không được sử dụng tài liệu kể cả từ điển.
* Giám thị không giải thích gì thêm.

I. Phonetics: ( 2/ 20 points)
Part 1: Choose the word which has the underlined part pronounced differently from that of the
others. Write your answer in the right box below.
1. A. school B. good C. book D. football
2. A. mother B. love C. office D. one
3. A. arguments B. books C. elephants D. televisions
4. A. roast B. foam C. abroad D. toad
5. A. swear B. bear C. pear D. spear
Your answers:
1. 2. 3. 4. 5.

Part 2: Choose the word whose stress pattern is different from that of the others. Write your
answer in the right box below.
6. A. chemical B. wilderness C. establish D. national
7. A. improve B. bumper C. farmer D. parents
8. A. stagnant B. wholesale C. submit D. labor
9. A. different B. mentally C. gradually D. denial
10. A. conservation B. minority C. especially D. environment
Your answers:
6. 7. 8. 9. 10.

II. LEXICO- GRAMMAR( 9/20 points)
Part 1: Choose the best answer from the four options to complete each sentence below. Write
your answer in the right box below.
11. We should arrive home safe and ………….. .
A. sound B. soundly C. warm D. warmly
12. The idea got a lot of ………….. from the children’s parents.
A. opposition B. disagreement C. dislike D. denial
13. The picnic………….to be a terrible disaster.
A. turned out B. turned up C. turned down D. turned round
14. This national park………….an area of 2,000 square kilometers.
A. covers B. surrounds C. consists D. spreads

Page 1 of 6

15. Those gloves are much too small for you. Don’t try to put them on or you will ………….them. A. extend B. spread C. stretch D. swell
16. This is ………….the most difficult job I’ve ever had to do.
A. by far B. by chance C. by heart D. by myself
17. The teacher suspected the student …………..cheating in examination.
A. on B. about C. in D. of
18. I am so tired that I can’t take …………….what you are saying.
A. up B. out C. in D. on
19. There is a fault at our television station. Please don’t ………..your set.
A. change B. adjust C. repair D. switch
20. A trade union membership has declined, the number of …………and strikes has also
decreased.
A. quarrels B. arguments C. disagreements D. disputes
21. I don’t know what all the fuss was about – It was just a(n) ……….in a teacup.
A. flood B. storm C. earthquake D. blaze
22. The inconsiderate driver was ………for parking his vehicle in the wrong place.
A. inflicted B. fined C. harassed D. condemned
23. I would love to go on a long sea…………… .
A. route B. journey C. voyage D. travel
24. For a short while, I managed to catch…….....of the President entering the palace.
A. vision B. notice C. view D. sight
25. Our team was losing but we managed to …………the score.
A. get B. notice C. even D. have
26. We had ……………holiday in Spain.
A. a two- week B. two weeks’ C. a two week’s D. A and B
27. Some of the villagers thought the old woman had the …………eye.
A. magic B. evil C. black D. wicked
28. Without plants, most water would ………….as soon as it falls.
A. run off B. run after C. run away D. run by
29. Cuc Phuong national Park ………….over 200 square kms of rainforest.
A. covers B. gets C. holds D. contains
30. We sat at the table until all the food…………..
A. were eaten B. was eating C. were eating D. was eaten
YOUR ANSWERS:
11. 12. 13. 14. 15.
16. 17. 18. 19. 20.
21. 22. 23. 24. 25.
26. 27. 28. 29. 30.

Part 2: The passage below contains 10 errors. Underline the mistakes and correct them. Write
your answers in the space provided in the column on the right. (0) has been done for as an
example.
Birds that feed on flocks commonly retire together into (0) in
roosts. The reasons for roosting commune are not always 31. ……………….
obvious, but there are some likely benefit. In winter 32. ……………….
especially, it is important for birds to keep warmth at night 33. ……………….
and conserve precious food reserves. One way to do this
is to find the sheltered roost. Solitary roosters shelter in 34. ……………….
dense vegetation and enter a cavity- horned larks dig 35. ……………….
holes in the ground and ptarmigan burrow into snow
banks- but the effect of shelter is magnified by several 36. ………………..
birds huddling together in the roosts, as wrens, swifts,

Page 2 of 6
brown creepers, bluebirds, and anis can. Body contact 37. ……………......
reduces the surface area expose to the cold air, so the 38. …………….....
birds keep each other warm. Two kinglets huddling
together was found to reduce their heat losses 39. ……………..... with a quarter and three together saved a third of 40. …………….....
their heat.

Part 3: Write the correct form of each bracketed word in the numbered spaces provided in the
column on the right.
“ Battle for your heart” is the new film starring Hugh
Grace. I’m afraid that my first (41. IMPRESS) was not 41……………….
very favorable. The scenes of violence are (42.OFFEND) 42. ………………
and the main character, Tony, is simply(43. IRRITATE) 43. ………………
The audience is supposed to feel great ( 44. ADMIRE) for 44. ………………
Tony, an army officer, who is accused of ( 45. COWARD) 45. ……………….
because he fails to attack the village where the
(46. ADORE) Miranda lives with her old father. Tony 46. ……………….
saves their lives, and although the idea of marrying him
has little ( 47. ATTRACT) for her, Miranda agrees to it out 47………………...
of (48.GRATEFUL).However, she is still in love with Alex, 48. ………………
one of the enemy army, and wants to remain ( 49. FAITH) 49. ……………….
to him. The dialogue and the acting are just as bad as the
plot. At the end, I breathed a sigh of ( 50. RELIEVE). This 50. ………………
is definitely one to miss!

Part 4: Supply the correct form of the verbs in block capitals in brackets to complete the
passage. Write your answer in the right box below.
th
The British Empire – the countries ruled by Britain – started in the late 15 century until a peak
around 1920 when the British Empire ( 51. INCLUDE)……….around a quarter of the world’s
population. British colonies included parts of North America, islands in the West Indies, India,
Australia, New Zealand and several countries in Africa. Many of them ( 52. BECOME) ……….
colonies at a time when several European countries, including Britain, France, Spain and the
Netherlands, ( 53.COMPETE) ………… for trade around the world and for new sources of raw
th
materials. Most of these countries became independent during the 20 century, when it
generally( 54. RECOGNIZE)………………..that it was not morally acceptable( 55. TAKE OVER)
……………...other countries and exploit them, and many colonies( 56. HAVE)…………growing
nationalist movements for independence. Many of the countries still( 57. HAVE)………..political
and economic links with Britain through the Commonwealth and perhaps the most important and
lasting cultural influence of the British Empire ( 58. BE) ………..the spread of the English
language which ( 59. BE) still either an official language or ( 60. TEACH) as a second language
in many countries.
YOUR ANSWERS:
51. 52. 53. 54. 55.

56. 57. 58. 59. 60.

Part 5: Fill each gap in the following sentences with one of the prepositions or particles in the
box. Use each word only once and write your answer in the right box below.


from into for between beyond
on down to up at


Page 3 of 6
61. The Airline company laid……………………the regulations that a passenger can take
20 kilos of carry- on luggage.
62. I was totally abashed ………….his rude manner.
63. His abstinence ……………caffeine lasted only two months.
64. We found the small town changed …………..recognition.
65. There is a ban …………..using hosepipes during the drought. 66. George came ………….. a lot of money when his uncle died.
67. I have an aversion ………….spiders.
68. When the children arrived at the fair, they made a beeline ………..the ghost train.
69. If you read …..the lines, you will know that they don’t really welcome us to their party.
70. I was so angry when I saw the parking ticket that I tore it………….. .
YOUR ANSWERS:
61. 62. 63. 64. 65.
66. 67. 68. 69. 70.
III. READING ( 5/ 20 points)
Part 1: Choose the best answer from the four options to complete each of the numbered blanks
in the following passage. Write your answer in the right box below.
The last two decades have seen enormous changes in the way people’s( 71)
………………..are affected by IT. Twenty years ago, few people had access to a computer whilst
today ( 72)………..people use them at work, home or school and use of e- mail and the Internet
is an every day event.
These developments have brought many ( 73) ………to our lives. E-mail makes
communication much easier and more immediate. This has numerous benefits for business,
commerce, and education. The World Wide Web means that information on every conceivable
subject is now( 74) to us. Clearly, for many people this has made life much easier and more
convenient.
However, not all the effects of the new technology have been beneficial. Many people feel
that the ( 75)……….. use of e-mail is destroying traditional forms of communication such as
letter writing, telephone and face -to –face conversation. With ever increasing use of information
technology these ( 76) elements are likely to increase in the future.
In addition, the huge size of the Web means it is almost ( 77) to control and regulate. This
has led to many concerns regarding children( 78) unsuitable websites. Yet perhaps the biggest
threat to IT in years to come will be the computer ( 79) …………..- more sophisticated or more
destructive strains are almost inevitable.
In conclusion, developments in IT have brought many benefits, ( 80) ………..I believe
developments relating to new technology in the future are likely to produce many negative
effects that will need to be addressed very carefully.
71. A. live B. lives C. living D. life
72. A. most B. most of C. most of the D. almost
73. A. services B. uses C. benefits D. effects
74. A. free B. convenient C. unused D. available
75. A. widespread B. immediate C. particular D. continued
76. A. positive B. negative C. careless D. trivial
77. A. possible B. impractical C. likely D. impossible
78. A. accessing B. approaching C. entering D. getting
79. A. disease B. program C. virus D. software
80. A. so B. moreover C. therefore D. yet
YOUR ANSWERS:
71. 72. 73. 74. 75.
76. 77. 78. 79. 80.
Part 2: Read the following passage and answer the questions from 81 to 85. Write your answer
in the right box below.
The invention of the electric telegraph gave birth to the communications industry. Although

Page 4 of 6
Samuel B. Morse succeeded in making the invention useful in 1873, it was not until 1843 that
the first telegraph line of consequence was constructed. By 1860 more than 50,000 miles of
lines connected people east of the Rockies. The following year, San Francisco was added to the
network.
The national telegraph network fortified the ties between East and West and contributed to
the rapid expansion of the railroads by providing an efficient means to monitor schedules and
routes. Furthermore, the extension of the telegraph, combined with the invention of the stream –
driven rotary printing press by Richard M. Hoe in 1846, revolutionized the world of journalism. Where the business of news gathering had been dependent upon the mail and on hand-
operated presses, the telegraph expanded the amount of information a newspaper could supply
and allowed for more timely reporting. The establishment of the Associated Press as a central
wire service in 1846 marked the advent of a new era in journalism.
81. The main topic of the passage is
A. the history of journalism
B. the origin of the national telegraph
C. how the telegraph network contributed to the expansion of railroads
D. the contributions and development of the telegraph network
82. The word “ gathering” in line 10 refers to
A. people B. information C. objects D. substances
83. The author’s main purpose in this passage is to
A. compare the invention of the telegraph with the invention of the stream -driven rotary
press.
B. propose new ways to develop the communications industry
C. show how the electric telegraph affected the communications industry
D. criticize Samuel B. Morse
84. This passage would most likely be found in a
A. U.S history book B. book on trains
C. science textbook D. computer magazine
85. It can be inferred from the passage that
A. Samuel Morse did not make a significant contribution to the communications industry
B. Morse’s invention did not immediately achieve its full potential
C. the extension of the telegraph was more important than its invention
D. journalists have the Associated Press to thank for the birth of the communications
industry
YOUR ANSWERS:
81. 82. 83. 84. 85.
Part 3: Fill in each numbered blank with a suitable word. Write your answer in the right box
below.
One of the main problems facing the environmental movement is that it may become a
victim of its own success. It is now generally accepted that issues such as global warning need
to be( 86)…………………. with seriously, and that the Scandinavian forests are being destroyed
( 87)…………… to the effects of ( 88)……………… rain. Views ( 89)…………… these have now
become an accepted part of the political scene, and consumers are constantly bombarded with
green or ( 90)…………….friendly products. However, this does not mean that environmental
groups can now afford to relax. On the (91)…………………, the green movement must consider
how the momentum will( 92) ………………sustained when the current enthusiasm has
(93)………………. The environment must not be ( 94)………………….. to fade from people’s
minds, because the progress of ecological collapse has already been ( 95)……………. in train ,
and so far very little has been done to reverse it.
YOUR ANSWERS:
86. 87. 88. 89. 90.
91. 92. 93. 94. 95.


Page 5 of 6
IV: WRITING ( 4/20 points)
Part 1: Finish the second sentence in such a way that it means the same as the sentence before
it.
96. Imagining our life without music is difficult.
It………………………………………………………………………………………………………
97. Journalists report that the Finance Minister disagrees with the President.
The Finance Minister………………………………………………………………………………
98. You ought to put away all those toys before dinner.
All those toys……………………………………………………………………………………......
99. I could finish the work early because he helped me Thanks……………………………………………………………………………………………….
100. It is possible that some of the students saw the exam paper last week.
The exam paper may………………………………………………………………………………
101. I have little confidence that he will be able to do the job.
I have serious………………………………………………………………………………………
102. They secretly declared independence two days ago.
A secret……………………………………………………………………………………………..
103. They are servicing my car tomorrow.
I’m……………………………………………………………………………………………………
104. These two boxers weigh exactly the same.
There is no………………………………………………………………………………………….
105. Maria burst into tears when she heard the bad news.
Maria broke ………………………………………………………………………………………..
Part 2: For each of the sentences below, write a new sentence as similar as possible in meaning
to it. Use the word given on the right, and this word must not be changed in any way.
106. The rain was coming down in torrents. ( cats)
……………………………………………………………………………………………………...........
107. The regiment’s reputation was greatly damaged by his outrageous conduct. ( harm)
……………………………………………………………………………………………………………
108. You can avoid tooth decay by brushing your teeth regularly. ( prevented)
……………………………………………………………………………………………………………
109. You aren’t allowed to smoke on the tube. ( ban)
……………………………………………………………………………………………………………
110. They share a lot of hobbies and interests. ( common)
…………………………………………………………………………………………………………....
111. Make sure you plug the cord before you turn the microware-oven on. ( is)
…………………………………………………………………………………………………………….
112. From the educational point of view his childhood years had been well spent. ( terms)
…………………………………………………………………………………………………………….
113. Most people regard him as being the best man for the job. ( widely)
…………………………………………………………………………………………………………….
114. If the children don’t get affection, it is harmful. ( lack)
…………………………………………………………………………………………………………….
115. The referee shouted “ Penalty!” and was determined. ( who)
…………………………………………………………………………………………………………….


------------------------The end--------------------------





Page 6 of 6












SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO HÀ NỘI ĐÁP ÁN VÀ HƯỚNG DẪN CHẤM ĐÊ THI
Ngày thi: 15/04/2012 HỌC SINH GIỎI CẤP CỤM LỚP 10 THPT NĂM 2012
MÔN: ANH VĂN
I. PHONETICS: ( 2/20 points)
Part 1: 1/20 points (0,2 point for each correct answer)
1: A 2. C 3. D 4. C 5. D
Part 2: 1/20 points (0,2 point for each correct answer)
6. C 7. A 8. C 9. D 10. A
II. LEXICO- GRAMMAR( 9/ 20 points)
Part 1: 2/ 20 points( 0,1 point for each correct answer)
11. A 12. A 13. A 14. A 15. C 16. A 17. D 18. C 19. B 20. D
21.B 22. B 23. C 24. D 25. C 26. D 27. B 28. A 29. D 30. D
Part 2: 2/ 20 points( 0,2 point for each correct answer)
31. commune – communally 32. b

Tải xuống để xem tài liệu hoàn chỉnh - Chia sẻ cho bạn bè nếu trang web có ích với bạn!
Nguồn tài liệu:

Bạn cũng có thể quan tâm:

Bài tập môn Tiếng Anh lớp Lớp 10
Mời bạn tham gia hỏi - đáp
Thư viện bài tập © 2014 -2017 - Liên hệ - Giới thiệu - Bản quyền - Chính sách bảo mật - Sitemap